Польська поліція заперечила затримання Ткача. Натомість посол України каже, що поліціянти пояснили причину перевірки

Поліція Підляського воєводства Польщі, що межує з Білоруссю, заявила, що не затримувала журналіста з України.
Про це поліціянти повідомили на платформі X.

Правоохоронці не вказують імені журналіста, про якого йдеться, але відомо, що 27 лютого поблизу кордону з Білоруссю затримали українського журналіста Михайла Ткача та відеооператора Ярослава Бондаренка. Вони робили матеріал про транзит продукції до росії через Польщу та Білорусь.

Після втручання українського посольства через чотири години медійників відпустили. Однак, за словами Ткача, правоохоронці видалили частину відео.

Варто зазначити, що сам Ткач не вказував назву воєводства, в якому його затримали. Окрім Підляського, з Білоруссю також межує Люблінське воєводство. Проте тамтешня поліція у соціальних мережах ніяк не реагувала на подію.

Водночас посол України в Польщі Василь Зварич у коментарі hromadske підтвердив, що українське дипломатичне представництво зверталося до поліції через інцидент.

За його словами, щойно дізнавшись про подію, дипломати зв’язалися з місцевою поліцією. Також генеральне консульство в Любліні надіслало до поліції офіційного листа.

Як розповів Зварич, поліція пояснила, що отримала інформацію про «підозрілих» людей, котрі здійснювали фото і відеозйомку в районі залізничної колії.

Правоохоронці розповіли українським дипломатам, що після останніх провокацій на залізниці з висипанням зерна і нищенням майна вони посилили контроль на залізничних шляхах, особливо в прикордонній зоні. На прикордонні з Білоруссю теж особлива безпекова ситуація через проблеми міграції з її території, пояснили поліціянти.

Посол України наголосив, що поліція у розмові з дипломатами поводилися ввічливо і відразу відреагувала на звернення консула, а після підтвердження, що Ткач та Бондаренко дійсно журналісти, відпустила їх.

Що передувало?

У Польщі 27 лютого затримали українського журналіста Михайла Ткача. За словами, це сталося біля кордону Польщі з Білоруссю, коли він та його оператор знімали матеріал про транзит продукції між Польщею та росією і Білоруссю.

Як каже сам Ткач, вони хотіли перевірити, що в росію потрапляє сільськогосподарська продукція через Польщу та Білорусь, і розповісти про це польському суспільству, «якщо воно не знає».

Українці показали поліціянтам документи й журналістські посвідчення, але ті почали їх обшукувати й хапати камери. Коли їх згодом привезли в комендатуру, у них відібрали телефони й документи, а також карти пам’яті з камер.

Звільнити журналістів вдалося тільки після втручання посольства України в Польщі, розповіла головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва.