Українські та російські ЗМІ про кампанію за перейменування вулиці Спацерової у Варшаві на вулицю Героїв Майдану

«У польській столиці планують перейменувати частину варшавської вулиці Спацеровей, що неподалік від посольства Росії, на вулицю Героїв Майдану», – повідомляють українські газети, радіостанції та інтернет-портали, зокрема 5 Канал, Українське Радіо, Liga, UaPort, NewsByMail.

Збір підписів під петицією щодо зміни назви частини вулиці, що прилягає до площі Тараса Шевченка, на вулицю Героїв Майдану Фундація «Відкритий Діалог» розпочала 09.05.2016 під час Параду Шумана у Варшаві – пишуть портали української діаспори Vidia i NoVyny, а також веб-сайт, присвячений боротьбі з корупцією «Антикор», який розмістив фотографії з заходу.

Як повідомляє UAzmi, про початок збору підписів польським та українським ЗМІ повідомив Томаш Чувара, голова прес-служби Фундації.

«Потрібно зібрати 200 підписів, щоб дільниця Середмістя розглянула заяву. Залишити свій підпис під петицією можуть усі, хто мешкає у Варшаві, незалежно від громадянства» – цитують Чувару 24 канал, «Акцент», Odnako i Укрінформ.

«Ми хочемо, щоб ця назва була присвячена не лише загиблим, але і постраждалим, і тим, хто брав участь в акціях протесту на Майдані», – розповів речник Фундації «Відкритий Діалог» порталам Єдність і LikeNews, а Наталія Панченко додала, що ця ініціатива – це також вияв вдячності полякам, які також боролися тоді в Києві – повідомляють портали Пушкинска НЕТ і Русь Православная.

Цю ініціативу вже підтримали польські активісти, політики і громадські діячі – пишуть RT i Novoros News. Портали Lenta, Patrioty, UApress i Business згадують декого з них, зокрема Малгожату Ґошевську, Славомира Сєраковського, Міхала Бронятовського, Марчіна Свєнціцького і Януша Онишкевича.

«Найменування вулиць Варшави іменем битв, що відбувалися в сусідніх державах в ім’я загальних цінностей, описаних зокрема в польській конституції, є давньою традицією.

Київський Майдан же, як головний символ героїзму та боротьби за європейські ідеали, заслуговує на відзначення у Варшаві», – сказав Бартош Крамек, Голова Ради Фундації, якого цитують газети Вгору та NewsDaily, а також портали Ukraine Online і Соцпортал.

Як повідомляє газета Вечірні вісті, назва «Героїв Небесної сотні» не була узгоджена, оскільки, згідно з польським законодавством, вулиця може бути названа так тільки по завершенню п’ятирічного терміну з дня загибелі українців.

У той же час портал Чорноморські новини підкреслює, що пропозиція назвати одну з вулиць, прилеглих до російського посольства, не є антиросійською провокацією зі сторони Фундації.

Зміни назви вулиць і площ вже відбулися в декількох містах України. UNN i LBR нагадали, що 25.032016 у Запоріжжі була змінена назва Жовтневої площі на Майдан Героїв, а Tagilka пише про перейменування вулиці Гвардійської у Львові на вулицю Героїв Майдану.