Що відбувається у Генічеську

У травні 2024 року вже понад два роки Генічеськ перебуває під російською спочатку окупацією, а потім під анексією. Настав час розібратися чесно і неупереджено що відбувається в Генічеську і які зміни там відбулися внаслідок примусової зміни влади.

Що відбувається у Генічеську

Внаслідок російського вторгнення на південь України в Генічеську змінився як чисельно, так і якісно склад місцевого населення.

Російська влада з першого ж дня окупації Херсонської влади почала проводити політику витіснення інакодумців із Генічеського району.

Абсолютна відсутність закону та порядку на окупованій території сприяла цьому штучному процесу, запущеному за вказівкою Кремля.

Необхідно було використовуючи методи батога та пряника підготувати місцеве населення до апробованого сценарію анексії захопленої території.

Однак на відміну від подій 2014 року на Донбасі місцеве населення Херсонської області було насторожене щодо російської влади, що прийшла до Генічеського району.

Весь ланцюг подій виглядав як вторгнення чужинців, які силою стали нав’язувати незрозумілі місцевим стандарти поведінки.

Вам буде цікаво дізнатися Коли росіяни захопили Генічеськ

Практично відразу ж серед проросійської частини населення Генічеська пішов процес розчарування — життя під російською владою разюче відрізнялося від життя в московських серіалах і на ТБ

Очевидно розуміючи це, російська влада спробувала підкупити генічан роздачею гуманітарної допомоги та грошової допомоги. Здивовані генічани розхоплювали гуманітарку та російські рублі, але палати симпатією до окупаційної влади не поспішали.

Занадто сильним був злам життєвого устрою місцевих жителів, щоб його можна було загладити дешевими продуктовими наборами і роздачею в натовпі грошей.

Причому, як завжди під час таких заходів і продукти і гроші діставалися не нужденним, а тим у кого було більше нахабства і міцніше лікті.

Ідеалізоване уявлення про Росію як про справедливу і чесну державу для народу почало давати перші тріщини.

Тріщин ставало дедалі більше — це експропріація під дулами автоматів машин та власності у місцевих жителів, перші випадки мародерств під час обшуків, перші затримання та тортури у створених росіянами таємних в’язницях-підвалах про які знало все місто.

Свавілля озброєних російських солдатів по селах досягало безпрецендентних масштабів і явно перевершував його в самому райцентрі.

До літа 2022 року, коли стало абсолютно зрозуміло, що літній курортний сезон, який традиційно годував весь рік генічан провалений, то з Генічеська побігли перші далекоглядні прихильники російської влади.

Проукраїнська молодь під тиском заходів окупаційної армії та адміністрації почала виїжджати з Генічеська в перший же день вторгнення і процес цей не затихав майже до весни 2023 року.

З Генічеська та Генічеського району постійно виїжджали кваліфіковані кадри та молодь усіх переконань та поглядів. Тут було нове сомалі, і жити в умовах відсутності правил і законів було важко, майже неможливо.

Історія окупації Як правильно та безпечно виїхати з Генічеська чи Генічеського району

Коли атмосфера страху досягла свого апогею у Херсонській області було проведено т.зв. референдум із передбачуваним результатом. Механізм проведення референдуму виглядав так.

Призначені Кремлем члени громадських формувань зверталися до призначеного Кремлем губернатора, щоб останній спираючись нібито на ініціативу місцевих жителів звернувся до Путіна з проханням про референдум.

Який може бути «референдум» в області, де влада перебуває у військових, а населення залякане «підвалами» пояснювати не треба.

Російські паспорти у Генічеську — як це відбувалося


Приблизно до середини літа 2022 отримання російських паспортів для місцевих жителів було суто добровільною справою.

Паспорти отримували пенсіонери тому що їх попередили, що російські пенсії призначатимуть лише за російськими паспортами, паспорти отримували ті генічани, які збиралися переїжджати з Генічеська до Росії — тут було простіше їх отримати, ніж у самій Росії.

За приблизними оцінками до т.зв. референдуму в Генічеську отримали паспорти близько 20% місцевих жителів, що було вкрай мало для місцевої російської влади і побічно показувало рівень її підтримки серед генічан.

Тому були створені такі умови життя, що отримання паспорта починаючи з грудня 2022 року було однією з умов виживання в анексованій Херсонській області.

Російські рублі у Генічеську — як це відбувалося

Процес включення Херсонської області до рубльової зони російська почала проводити з травня-червня 2022 року. Під виглядом матеріальної допомоги місцевим мешканцям почали роздавати по 10 тис. російських рублів.

Проте рублі відразу обмінювалися на гривні. За рублі комерсантами купувався товар у Росії та в Криму, який реалізовувався в Херсонській області за гривні.

Історія нашого міста Дмитро Кривоніс у Генічеську

Після втечі російської армії з Херсона процес впровадження російських рублів в економіці життя регіону стало позаекономічним.

За оплату товарів та послуг українською гривнею можна було потрапити на підвал, окупанти могли побити учасників продажу-купівлі за гривні тощо.

Водночас серед російських солдатів і силовиків став процвітати бізнес «перевірка каси».

Це коли озброєні особи в масках на обличчях і без розпізнавальних знаків на формі вдиралися в магазин і змушували касира чи власника відкривати касу для «перевірки»

Вся виявлена грошова маса у гривні «конфіскувалася» до кишень перевіряючих.

З січня 2023 економіка регіону внаслідок таких перевірок каси була змушена перейти на рублі.

Однак практично до початку 2024 року в регіоні не особливо ховаючись працювали обмінники безготівкової гривні на готівку.

Відсутність репресій проти таких обмінників дозволяла припустити їхнє кришування в області на найвищому рівні.

8 травня 2024