Скандал між правоохоронцями у Дніпрі призвів до розформування полку особливого призначення в Дніпропетровській області

Сьогодні заступник Голови Нацполіції Олександр Фацевич повідомив, що керівництвом Національної поліції прийняте рішення про розформування полку особливого призначення ГУНП в Дніпропетровській області.

Всі спецпризначенці будуть переведені до штурмової бригади Національної поліції «Лють» в порядку ст. 65 Закону України «Про Національну поліцію України». Фацевич назвав це реакцією на одиничний та неприпустимий факт, що мав місце у Дніпропетровській області.

Нагадаємо, що почалося все кілька днів тому, коли у соцмережі оприлюднили скандальне відео.

Зняли відео тоді, коли заступник начальника ГУ Національної поліції в Дніпропетровській області Володимир Богоніс приїхав на колишню базу спецпідрозділу «Беркут» у Дніпрі, щоб відповісти на питання підлеглих стосовно відправлення 34 бійців особового складу на фронт.

Поліцейські обурювалися тим, що їх змушують вступати до лав бригади «Лють», наголошували, що вони мають захищати людей у прифронтових регіонах, вивозити постраждалих з гарячих точок, підтримувати порядок в інших містах.

Тоді ж у відповідь на відео заступник Голови Національної поліції України Олександр Фацевич надав коментар:
Спецпризначенці різних підрозділів з 2022 року вперше для історії української поліції стали повноцінними комбатантами, створена штурмова бригада Нацполіції «Лють».

І ми пишаємося результатами наших бійців на передовій: поліцейські вже неодноразово доводили свої бойові вміння.

І натепер, наприкінці другого року повномасштабної агресії ворога, логічно, аби добровольчі батальйони та окремі поліцейські, які можуть і вміють професійно боронити Батьківщину, не були розосереджені для виконання бойових розпоряджень, а централізовано входили до складу бригади «Лють».

Саме тому, окрім постійного набору до штурмової бригади, відбувається реорганізація структурних підрозділів Національної поліції, аби створити найбільш ефективну систему у складі Сил безпеки і оборони України. Хто хоче воювати – йде на фронт. Для решти є також чимало поліцейських завдань.

Також пан Фацевич зауважив, що стосується ситуації з суперечкою, то будуть з’ясовані всі обставини та прийняті відповідні рішення. Результатом стало – оприлюднене сьогодні рішення.

Нагадаємо, у 2023 році були прийняті зміни до Закону України «Про Національну поліцію України» (п. 4 ст. 24), у зв’язку з чим українські поліцейські особливого призначення можуть брати участь в обороні України шляхом безпосереднього ведення бойових дій.

І хоча з початку повномасштабного вторгнення всі поліцейські отримали низку додаткових функцій, з першого дня у посиленому варіанті несення служби працюють у складі Сил безпеки і оборони України, евакуюють людей, розбирають завали, розслідують воєнні злочини, захищають безпеку громадян та правопорядок всередині країни, але саме спецпризначенці стали міцною основою у боротьбі з ворогом.

Поліцейські особливого призначення з різних регіонів, як і поліцейські інших підрозділів, у складі бригади «Лють», а також зведених загонів щоденно боронять Україну та залишаються вірними Присязі на вірність українському народу.