Зеленський скоригував мирний план для наступних переговорів з Росією – Bloomberg

Глобальний саміт миру щодо України, що відбудеться у Швейцарії, зосередиться на досягненні згоди за трьома ключовими пунктами, а не десятьма, аби залучити російських офіційних осіб до майбутніх переговорів. Про це з посиланням на проект документа повідомляє Bloomberg у середу, 5 червня.

Мирний план Зеленського на переговори з росією

Досягнення консенсусу щодо ядерної безпеки, продовольчої безпеки та повернення викрадених дітей відкриє шлях до переговорів з РФ. Зустріч, запланована на 15-16 червня у Швейцарії, буде сфокусована на цих трьох питаннях як на способі побудови довіри для подальшої взаємодії з Москвою, зазначено у проєкті документа.

«Незважаючи на виключення російських офіційних осіб з формату, який очолює Київ, документ підкреслює необхідність залучення всіх сторін для припинення війни. Таким чином, ми погодились на вжиття конкретних кроків, які можуть стати заходами зміцнення довіри у вказаних сферах, з подальшим залученням Російської Федерації», — йдеться у документі.

Ядерні об’єкти мають залишатися безпечними, а будь-яка загроза використання ядерної зброї є «неприпустимою». Ядерні установки, включаючи Запорізьку АЕС, повинні функціонувати під контролем України та відповідно до норм Міжнародного агентства з атомної енергії.

Продовольча безпека не має використовуватися як «зброя» і повинна забезпечуватися через вільне судноплавство в Чорному та Азовському морях. Україна має мати можливість доступу до міжнародних ринків для своєї аграрної продукції.

Всі військовополонені, включно з «депортованими та незаконно переміщеними» українськими дітьми та цивільними, мають бути звільнені та повернуті в Україну.

Документ зазначає, що шлях до миру має бути узгоджений зі Статутом ООН, що передбачає проведення другого саміту, повідомляє Bloomberg.